KVKK Nedir ?

En son güncellendiği tarih: 5 gün önce

KVKK Kişisel Verilerin Korunma Kanunu anlamına gelmektedir. Kanunun amacı her türlü kişisel bilginin korunmasıdır. Verinin kullanımının engellenmesi veya yasaklanması değil, önemli olan doğru kişiler tarafından kullanılıyor olması ve veri sahibi kişiden izin alınmasıdır.


Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte “kişisel verileri koruma” kavramı ve konusu kişiler, kurumlar ve şirketler için kritik bir hal almaya başladı. “Verilerin korunması” kişilerin hak ve özgürlüklerin korunması açısından önemli olduğu kadar kurumlar ve şirketlerin güvenliği ve diğer yasal haklarının korunması açısından da önemli hale geldi.


Bir süre önce yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili yasal çerçeveyi, kişisel, kurumsal sorumlulukları ve aynı zamanda yükümlülükleri de belirlemiştir. Böylece kanun ile birlikte verilerin kim tarafından, hangi amaçlara yönelik işleneceği, nasıl kullanılacağını, nasıl ve ne zaman silineceğine ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.


Son zamanlar da Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine (VERBİS) kayıt sürelerinin dolmasından dolayı kanun birçok şirketin gündeminde.


Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Şirketlerin Yükümlülükleri;

· Veri Sorumluları Sicili ’ne kayıt olma ve güncel tutma

· Kişisel veri işleme envanteri hazırlama ve güncel tutma

· İlgili kişileri aydınlatma ve aydınlatma metinlerinde gerekli güncellemeleri yapma

· Kişisel verilerin güvenliğine ilişkin idari ve teknik tedbirleri alma

· Kişisel veri saklama ve imha politikası hazırlama

· Kişisel verileri yasal süreler kadar saklama ve periyodik olarak imha etme

· Şirkete yöneltilen başvuruları yanıtlama

· Açık rıza alma ve açık rıza metinlerinde gerekli güncellemeleri yapma

Yükümlülüklere uymama halinde karşılaşabileceğiniz idari para cezaları ise;

· Aydınlatma yükümlülüğüne aykırılık: 9.013 TL – 180.264 TL

· Veri güvenliğine ilişkin yükümlülüğe aykırılık: 27.040 TL – 1.802.641 TL

· VERBİS'e kayıt yükümlülüğüne aykırılık: 36.053 TL – 1.802.641 TL

· Kurul tarafından verilen kararları yerine getirme yükümlülüğüne aykırılık: 45.066 TL 1.802.641 TL

22 görüntüleme

Adres

MANY Dijital Hiz. Danış. Tic. A.Ş.

 

Bağdat Cad. No: 464 Suadiye

Kadıköy/İstanbul

Telefon

0216 362 10 12


0542 379 73 00

Mail

  • Beyaz Instagram Simge
  • Twitter
  • LinkedIn
VeriyiKoru Logo_Çalışma Yüzeyi 1.png